IMAP, fiole

Prospect

Forma de prezentare
Fiole a 2 ml suspensie apoasa injectabila fluspirilen 4 mg.
Substanta activa
Fluspirilenum, N05AG
Indicatii
Schizofrenie, ca tratament de intretinere si la bolnavii care nu coopereaza.
Actiune terapeutica
Neuroleptic difenilbutilpiperidinic, de tip incisiv. Are efect antipsihotic marcat si de lunga durata. Efectele se mentin 5-l5 zile.
Mod de administrare
Intramuscular profund, cate o injectie o data/saptamana; doza obisnuita este de 1/2-l 1/2 fiole (2-6 mg) ambulator si 1-2 fiole (4-8 mg) in spital.
Tratamentul se incepe cu 1/2 fiola, doza crescand in functie de raspuns cu cate 1/2 fiola/saptamana, pana la doza utila.
La batrani se incepe cu 1/4-l/2 din cantitatea recomandata la adult.

Durata tratamentului este de 3-6 luni, uneori pana la 1 an.

Fiolele se agita inainte de folosire.

Reactii adverse
Reactii extrapiramidale: dischinezie, tremor, distonii acute, crize oculogire, care apar la 6-l2 ore de la injectie si in mod obisnuit dispar dupa 2 zile (se reduce doza, se administreaza Romparkin sau alte antiparkinsoniene anticolinergice).

Rareori, mai ales la batrani si in prezenta leziunilor cerebrale, apar fenomene de dischinezie tardiva (tratamentul neuroleptic nu trebuie prelungit nejustificat).

La inceputul tratamentului pare reactii precum: oboseala, somnolenta, neliniste si insomnie, cefalee, ameteli, hipotensiune, greata, galactoree, ginecomastie, amenoree (prin hiperprolactinemie), cresterea in greutate, eruptii cutanate.

Cand reactiile adverse se amplifica progresiv se omite cate o injectie o data la 4-5 saptamani (pentru a evita acumularea).
Contraindicatii
1. Reactii adverse grave sau alergie la Imap si la alti compusi inruditi (penfluridol, pimozid) - prudenta sau se evita.
2. In timpul sarcinii, alaptarea se intrerupe tratamentul.
3. Prudenta la varstnici, in caz de ateroscleroza cerebrala avansata si alte leziuni cerebrale organice, la epileptici, la alcoolici; simptomele de parkinsonism pot fi agravate.

In timpul tratamentului se evita conducerea autovehiculelor si alte operatiuni care presupun performante psihomotorii riguroase. Ca si celelalte neuroleptice, Imap potenteaza efectul altor deprimante centrale - alcool (se evita bauturile alcoolice), hipnotice, opioide; efectul ledopa este antagonizat, eficacitatea antiepilepticelor poate fi diminuata.

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

Terapiile complementare cresc eficienta medicinei alopate in lupta cu cancerul

Vaccinarea antigripala

Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie

Cauze imunologice de infertilitate

Foltene - Specialistul in prevenirea si tratarea caderii parului

Suplimentele nutritionale

Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat

Cu pansamentele umede mi-am vindecat ulcerul varicos

Antibiograma si autovaccinul