CLORHIDRAT DE DOPAMINA, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Clorhidrat de Dopamina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dopamina este un medicament care stimuleaza inima si actioneaza asupra vaselor de sange, sub forma unui concentrat pentru solutie perfuzabila.

Dopamina actioneaza diferit in functie de doza administrata. Astfel, la doze mici, dopamina mareste fluxul sanguin catre rinichi, iar la doze mari aceasta mareste fluxul sanguin catre muschi, si astfel poate mari eficienta inimii de a pompa sangele.

Dopamina poate fi utilizata pentru a creste presiunea arteriala scazuta la pacientii care:

- au avut un atac de cord;
- au infectii severe;
- au pierdut sange in urma unor accidente;
- au probleme rezultate in urma interventiei chirurgicale,
- tensiune scazuta dupa anestezie peridurala sau rahianestezie.

Dopamina mai poate fi utilizata pentru a ajuta inima sa pompeze sangele mai bine la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva (inima nu mai poate face fata cererilor metabolice ale corpului la presiune venoasa normala).

Medicul dumneavoastra va poate administra Clorhidrat de dopamina ZENTIVA si pentru alte boli ce va pot pune in pericol viata.

Mod de administrare

Concentratul pentru solutie perfuzabila Clorhidrat de dopamina ZENTIVA trebuie sa vi se administreze de catre medicul dumneavoastra sau de catre personalul medical specializat.

Medicul dumneavoastra va va perfuza Clorhidrat de dopamina ZENTIVA strict intravenos, deoarece determina necroza locala, in perfuzie cu debit constant, dupa diluare cu 250 ml solutie clorura de sodiu 0,9 % sau solutie perfuzabila cu glucoza.

Doza de medicament ce vi se va administra va fi decisa de medicul dumneavoastra in functie de boala dumneavoastra, de greutatea corporala si de raspunsul dumneavoastra la acest tratament. Daca volumul dumneavoastra de sange este scazut, inainte de administrarea dopaminei vi se va face o transfuzie de sange sau plasma sau vi se vor perfuza solutii hemodiluante.

Debitul de administrare al solutiei perfuzabile va fi monitorizat si ajustat in functie de raspunsul dumneavoastra la tratament.

Deoarece acest medicament va va fi administrat in mediu spitalicesc, este practic imposibil sa primiti mai mult sau mai putin decat este nevoie, totusi daca acest lucru va ingrijoreaza, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

In timpul tratamentului cu Clorhidrat de dopamina ZENTIVA trebuie sa va fie monitorizate presiunea arteriala, debitul cardiac si urinar, si tesuturile adiacente locului de perfuzare, pentru a se verifica modul cum reactionati la acest tratament.

Nu se recomanda administrarea medicamentului la copii cu varsta sub 12 ani.

Daca vi se administreaza mai mult decat din Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

Simptomele supradozajului se manifesta prin tensiune arteriala crescuta si vasoconstrictie periferica. Aceste simptome pot fi rapid reversibile prin reducerea dozei sau intreruperea perfuziei. Daca aceste masuri nu sunt suficiente, trebuie avut in vedere posibilitatea perfuzarii unui blocant a-adrenergic, precum mesilatul de fentolamina.

Daca uitati sa utilizati Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

Acest medicament nu se administreaza regulat, ci numai in caz de nevoie. Nu vi se va administra o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Dupa incetarea administrarii Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

La sfarsitul tratamentului cu Clorhidrat de dopamina ZENTIVA, doza se reduce progresiv (se injumatateste la fiecare ora).

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa vi se prescrie si sa vi se administreze Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de dopamina sau la oricare dintre celelalte componente ale Clorhidrat de dopamina ZENTIVA;
- daca aveti o tumora care determina o crestere a presiunii sanguine, ca de exemplu feocromocitom (tumora a glandei suprarenale);
- daca aveti probleme cu inima, precum batai ale inimii neregulate sau rapide (in aritmii ventriculare, cardiomiopatie obstructiva, vasoconstrictie periferica cu post-sarcina crescuta);
- daca aveti o glanda tiroida foarte activa ce determina un exces de hormoni tiroidieni circulanti (tireotoxicoza);
- daca vi se administreaza unele anestezice precum halotan; la copii cu varsta sub 12 ani.

Precautii

Aveti grija deosebita cand vi se administreaza Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

inainte sa vi se administreze Clorhidrat de dopamina ZENTIVA, adresati-va medicului dumneavoastra:

- daca sunteti diabetic, datorita riscului crescut de tulburari ischemice;
- daca aveti sau ati avut probleme cu circulatia sangelui (ateroscleroza sau boli vasculare, leziuni determinate de frig cum sunt degeraturile), trebuie sa fiti monitorizat pentru orice schimbare in temperatura si coloratia degetelor de la maini si picioare;
- daca aveti probleme cu tensiunea arteriala precum tensiune arteriala crescuta;
- daca suferiti de afectiuni ale plamanilor precum insuficienta respiratorie acuta;
- daca aveti o accentuare a activitatii tiroidei;
- daca aveti probleme cu glanda hipofiza, deoarece dopamina poate provoca o scadere a concentratiilor de prolactina in sange.

Vi se va administra dopamina numai sub stricta supraveghere clinica si hemodinamica, corectand in prealabil hipovolemia, hipoxemia, acidoza si eventualele dezechilibre electrolitice. Vi se va administra dopamina cu extrema prudenta, daca ati primit medicamente anestezice prin inhalare precum ciclopropan sau hidrocarburi halogenate, datorita potentialului de aparitie a aritmiilor.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Inainte sa vi se administreze Clorhidrat de dopamina ZENTIVA, spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau vi se administreaza:

- inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), deoarece acestia potenteaza efectele dopaminei si durata actiunii sale, astfel la pacientii tratati anterior cu IMAO se folosesc doze de 10 ori mai mici.
- ciclopropan, halotan si alte anestezice halogenate, asocierea dopaminei cu acestea favorizeaza aritmiile.
- antidepresive triciclice sau guanetidina, deaorece acestea maresc efectul vasoconstrictor a-adrenergic al dopaminei, iar aceasta antagonizeaza efectul antihipertensiv al guanetidinei.
- solutii alcaline. Solutia de dopamina este incompatibila cu solutiile alcaline.
- blocantele a sau P adrenergice. Efectele cardiace ale dopaminei sunt antagonizate de blocantele receptorilor P-adrenergice, precum propanolol si metoprolol, iar vasoconstrictia periferica cauzata de doze mari de dopamina este antagonizata de blocantele a-adrenergice. Vasodilatatia renala si mezenterica indusa de dopamina nu este antagonizata de blocantele a sau P adrenergice, totusi, la animale, este antagonizat de haloperidol sau alte butirofenone, fenotiazide sau opioide.
- gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica. Asocierea dopaminei cu gentamicina sulfat, cefalotina sodica, oxacilina sodica trebuie evitata.
- fenitoina, deoarece administrarea intravenoasa a fenitoinei la pacientii ce primesc dopamina poate determina tensiune arteriala scazuta si bradicardie, daca este absolut necesar se recomanda ca fenitoina sa fie administrata cu foarte multa precautie la acesti pacienti.
- selegilina, deoarece administrarea concomitenta a dopaminei trebuie sa se faca dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu, deoarece aceasta asociere mareste riscul de reactii hipertensive.
- diuretice, deoarece dopamina poate mari efectul diureticelor.
- alcaloizii de ergot (medicamente folosite in prevenirea si tratarea migrenelor).

Medicamentele simpatomimetice, precum dopamina, figureaza pe lista substantelor dopante, care sunt interzise la sportivi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida sau alaptati, dopamina va poate fi administrata numai in situatii de urgenta, care va pun in pericol viata si care impun administrarea acestui medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu este cazul. Acest medicament este destinat administrarii in situatii ce pun in pericol viata.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clorhidrat de dopamina ZENTIVA poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt prezentate conform frecventei de aparitie folosind urmatoarea conventie:

Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse.

Frecvente: dureri anginoase, batai neregulate ale inimii, batai ectopice (extrasistole), tahicardie (batai rapide ale inimii), hipotensiune arteriala (tensiune scazuta), vasoconstrictie (ingustare a calibrului vaselor sanguine, prin contractia musculaturii peretilor), greata, varsaturi, durere de cap, dispnee (dificultati de respiratie).

Mai putin frecvente: bradicardie, tulburari de conducere cardiaca, hipertensiune (tensiune crescuta) care apar de obicei la doze foarte mari; complex QRS largit, gangrena ischemica periferica la pacientii cu boli vasculare preexistente manifestata initial prin dureri si schimbari in temperatura si coloratia degetelor de la maini si picioare, azotemie (azotul neproteic din sange), piloerectie (piele de gaina"), diabet insipid (se caracterizeaza prin emisia unei cantitati mari de urina diluata, insotita de sete intensa), midriaza (dilatarea pupilei), extravazarea (trecerea serului din vasele sanguine in tesuturile inconjuratoare) poate provoca necroza locala. Zona afectata trebuie infiltrata cu 5-10 mg mesilat de fentolamina in 10-15 ml solutie clorura de sodiu 0,9 %.

Rare: batai ale inimii neregulate la nivelul ventriculului cu potential letal.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii importante privind unele componente ale Clorhidrat de dopamina ZENTIVA

Propilenglicolul din compozitia medicamentului, poate provoca simptome asemanatoare celor provocate de consumul de alcool. De asemenea, metabisulfitul de sodiu (E222) poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Acest medicament contine sodiu,

Citeste si despre:

Sfaturi pentru a creste nivelurile de dopamina Care este legatura dintre ADHD si dopamina? Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Parkinson Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Alimente care inrautatesc indigestia Cum afecteaza Sindromul Parkinson organismul Mituri despre Boala Parkinson Betablocante adrenergice Ulcerul gastroduodenal
Cere sfatul medicului ×