ACC, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Acc capsule si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni ale cailor respiratorii.

In pneumologie: Forme acute si cronice ale afectiunilor respiratorii, in mod deosebit in bronsitele acute sii cronice, bronsiectazii (largirea ramurilor bronhiale), bronsita astmatiforma, bronsiolita (inflamatia cailor bronsice mici), mucoviscidoza (afectiune metabolica genetica).

In ORL: Laringite, sinuzite acute si cronice, otita medie cu supuratii.

Mod de administrare

Daca nu exista alta indicatie se recomanda urmatoarea administrare a acetilcisteinei de 200 mg:
- adulti si tineri peste 14 ani: de trei ori pe zi cate o capsula de ACC 200.
- copii intre 6-14 ani: de doua ori pe zi cate o capsula de ACC 200.
- copii intre 2-5 ani: o data pe zi o capsula de ACC 200, mai ales seara. La pacienti cu mucoviscidoza, cu predispozitie pentru bronsite si cu greutatepeste 30 kg se poate mari doza pana la 800 mg.

Modul si durata tratamentului: Capsulele se administreaza ca atare cu lichide dupa mese. Durata tratamentului se va stabili individual. In bronsitele cronice si mucoviscidoza se va face un tratament de lunga durata pentru a realiza o profilaxie a infectiilor.

Atentie! Efectul secretolitic alacetilcisteinei se potenteaza cu lichide. Medicamentul nu trebuie utilizat dupa termenul de expirare inscriptionat pe ambalaj. Medicametul trebuie pastrat in locuri care nu sunt la indemana copiilor

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati ACC in cazul in care sunteti hipersensibil (alergic) la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale ACC.

Datorita cantitatii mari de substanta activa acetilcisteina nu trebuie utilizata la copiii cu varsta sub 2 ani. Aveti grija deosebita cand utilizati ACC

Reactiile adverse cutanate cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell s-au raportat foarte rar in asociere cu acetilcisteina. Daca apar modificari cutanate sau mucoase noi, trebuie sa va adresati fara intarziere unui medic si administrarea acetilcisteinei trebuie intrerupta.

Se recomanda prudenta daca acetilcisteina se utilizeaza in astmul bronsic sau la pacientii cu ulcere evidentiate anamnestic.

Se recomanda prudenta la pacientii cu intoleranta la histamina. Trebuie evitata administrarea acestilcisteinei la pacientii la care este afectat metabolismul histaminei deoarece poate determina simptome de intoleranta (de exemplu cefalee, rinita vasomotorie, prurit).

Interactiuni medicamentoase

Actiunea unor medicamente poate fi influentata prin utilizarea concomitenta a altora. De aceea intrebati medicul dvs. in cazul in care folositi permanent alte medicamente sau le-ati folosit de curand, sau daca doriti sa le folositi concomitent cu acest preparat. Medicul dvs. va poate spune daca in aceste conditii pot aparea efecte secundare sau trebuie luate anumite masuri ca de ex.: daca este necesara stabilirea unei alte doze in administrarea pentru acest medicament.

Urmatoarele interactiuni intre preparatul prezentat si altele trebuie luate in considerare: La utilizarea concomitenta a acetilcisteinei cu antitusive se poate ajunge la o oprire a secretiei datorita unui reflex de tuse redus, incat indicatia pentru aceasta combinatie este deosebit de prudenta. Administrarea de clorhidrat de tetraciclina (nu numai doxicilina) trebuie facuta separat sau cel putin la distanta de doua ore de la administrare.

Efectul vasodilatator si de influenta asupra agregarii plachetare la administrare concomitenta cu nitroglicerina a fost de asemenea semnalat, dar neelucidat clinic.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari, inainte de a lua orice medicament.

Nu exista experienta suficienta referitoare la utilizarea acetilcisteinei pe parcursul sarcinii sau alaptarii.

Studiile la animale (iepure, sobolan) nu au evidentiat niciun efect teratogen al substantei.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acetilcisteina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Efectele adverse sunt legate de utilizarea temporara a acetilcisteinei, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt enumerate mai jos:

Rareori pot aparea inflamatii ale mucoasei bucale (stomatite), cefalee si zgomote in urechi (tinitus). In rapoarte izolate se semnaleaza dupa administrarea de acetilcisteina reactii alergice ca de exemplu: mancarime, urticarii, exanteme, sufocare (spasm bronsic), tahicardie si scaderea tensiunii. Cazurile izolate de spasm bronsic se refera in special la pacienti cu sistem bronsic hiperactiv la astm bronsic, acele numite "hiper-responder" (hipersensibilitate fata de diferiti agenti).

In afara de acestea s-au semnalat cazuri de sangerari in legatura cu administrarea de acetilcisteina in special in cadrul reactiilor de hipersensibilitate. De asemenea s-a semnalat o diminuare a agregarii plachetare in prezenta acetilcisteinei, cu toate ca nu se poate demonstra clinic.

Datorita continutului in p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil, poate provoca reactii alergice chiar intarziate.

La primele semne ale unei reactii de hipersensibilitate ACC capsule nu mai trebuie folosit. Va rugam sa va adresati medicului in acest caz.

Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza ACC

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. Nu utilizati ACC dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Ce contine ACC - Substanta activa este acetilcisteina. O capsula contine acetilcisteina 200 mg. - Celelalte compenente sunt: continutul capsulei: manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic; capsula: gelatina, dioxid de titan.

Cum arata ACC si continutul ambalajului
Capsulele de ACC sunt opace, de culoare alba. Cutie cu 2 blistere a cate 10 capsule.

Fabricantul
Salutas Pharma GmbH, Germania

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul
Cere sfatul medicului ×