Afectiuni probabile

Urticarie - Boala dermatologica ce este caracterizata prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase. Se disting urticariile acute, care nu dureaza decat cateva ore, urticariile cronice, care persista mai mult de trei luni.
Urticaria acuta - Aceasta poate fi cauzata de luarea anumitor medicamente (analgezice, antiinflamatoare, aspirina), de o intepatura de insecta (viespe, albina, tantar) sau poate avea o origine alimentara (capsuni, condimente, crustacee, peste). Mecanismul sau este variabil: fie declanseaza eliberarea in organism de histamina continuta in peretele intestinal, fie provoaca o reactie alergica. In sfarsit, unele boli infectioase (hepatita virala, mononucleoza infectioasa, unele boli parazitare) pot comporta o urticarie in faza lor initiala.
Urticaria cronica - Cauzele urticariei cronice sunt mult mai numeroase decat cele ale urticariei acute.
- Urticariile cronice fizice (adica declansate de factori fizici), ereditari sau dobanditi, se clasifica in diferite tipuri
- urticarie colinergica, urmeaza eliberarii unei substante denumite acetilcolina, continuta in mod normal in celulele nervoase; acest fenomen este adesea consecutiv unui efort fizic intens sau unei presiuni exercitate de un obiect greu de piele si este favorizat de sudatie;
- urticarie la frig, care e frecventa;
- urticarie la apa, care face periculoase baile in apa de rau sau de mare;
- urticaria solara, care afecteaza toate regiunile corpului expuse la soare.
- urticariile cronice alergice pot fi provocate de un medicament sau de zacutul la pat, dar si de un pneumalergen (substanta alergizanta continuta in atmosfera: polenuri, pulberi).
Totusi, in 30 pana la 40% dintre cazuri, cauzele urticariilor raman necunoscute.

Dermatita herpetiforma - Boala cutanata caracterizata prin bule umplute cu lichid, foarte pruriginoase , localizate simetric pe genunchi, coate, fese si umeri. Sunt asociate adesea cu o atingere digestiva si sensibilitatea la gluten. Tratamentul se bazeaza pe sulfone, medicamente utilizate in acest caz pentru proprietatile lor antiinflamatoare.

Scabie - Raie. Afectiune cutanata provocata de parazitii din ordinul acarienilor, sarcoptii (Sarcoptes scabiei). Scabia survine in epidemii ciclice, separate prin perioade de 30 pana la 40 ani. Dupa tipul de transmisie, se deosebeste scabia zisa umana, caracterizata printr-o contaminare pornind de la o alta persoana, de scabia zisa ne-umana, caracterizata printr-o contaminare plecand de la un animal sau de la o planta.

Cere sfatul medicului ×