Afectiuni probabile

Embolism sau tromboza mezenterica  - Obstructia arterei mezenterice ce asigura irigatia sangvina a intestinului  printr-un embol (corp de dimensiuni mici care poate fi cheag de sange, gragment de placa de aterom etc.) sau printr-un cheag de sange, fenomen ce determina leziuni sichemice pana la necroza peretelui intestinal. 
Trombozele aparatului digestiv pot atinge diferite organe, de exemplu intestinul subtire (antrenand o ischemie intestinala) sau colonul (antrenand o colita ischemica), dar si vena porta (tromboza fiind atunci de origine tumorala sau infectioasa) sau anusul, in caz de tromboza hemoroidara. Tromboza poate fi favorizata de o placa de aterom (depunere grasoasa), de o incetinire circulatorie (staza sangvina a insuficientei cardiace sau a poliglobuliei) sau de o modificare a hemostazei care provoaca o stare de hipercoagulare (deficit in antitrombina III, in proteine C si S). Sarcina, perioada care urmeaza unei interventii chirurgicale, luarea de contraceptive orale, precum si tabagismul sunt factori favorizanti.
Tratament - Diferite medicamente sunt utilizate in tratamentul preventiv sau curativ al trombozei; antiagregantele plachetare, ca acidul acetilsalicilic si ticlopidina, anticoagulantele ca heparina si antagonistii de vitamina K, tromboliticele. O trombectomie (ablatia trombusului) este practicata in caz de urgenta.