Afectiuni probabile

Ciroza alcoolica - Afectiune a ficatului in care tesutul fibrotic inlocuieste tesutul hepatic sanatos si il impiedica sa functioneze normal. Ciroza apare dupa multi ani de inflamare a tesutului hepatic datorita consumului cronic de alcool. Pe masura ce se devolta ciroza, testul fibrotic inconjoara celulele hepatice normale, determinand aspectul nodular. Testul hepatic nodular poate bloca sau inflama ductele biliare, ceea ce determina refluxul bilei in ficat si in circulatia sangvina. Tesutul fibrotic poate bloca, de asemenea, circulatia sangvina dinspre intestine spre ficat, determinand cresterea presiunii in sistemul venos portal. Aceasta complicatie, denumita hipertensiune portala, duce la acumularea lichidul ascitic in cavitatea abdominala, sangerarea vaselor largite din tractul digestiv si alte complicatii serioase.

Schistozomiaza  - Boala tropicala produsa de prezenta in organism a diferitelor specii de trematode din genul Schistosoma. Fiecare specie de vierme paraziteaza o specie bine precizata de molusca de apa dulce. Transmiterea se face prin contactul cu apa care contine larvele eliminate de molusca. Aceste larve pot penetra pielea persoanelor care fac baie in apa infestata.

Insuficienta cardiaca - Sindrom clinic caracterizat prin imposibilitatea inimii de a mai pompa sange suficient la organe si tesuturi. Insuficienta nu inseamna ca inima nu mai pompeaza sange, ci ca nu mai lucreaza asa cum ar trebui. Deoarece inima nu mai functioneaza in limite normale, organismul incearca sa-si suplineasca functia prin: retinerea apei si sarii pentru a creste cantitatea de sange, cresterea frecventei cardiace (tahicardie) si cresterea dimensiunilor inimii.

Amiloidoza - Grup de afectiuni cauzate de acumularea unor proteine specifice (amiloid, proteine fibroase si precursorii lor) in afara celulelor (in spatiul extracelular), dar in interiorul tesuturilor din diverse organe din corp.
Amiloidul acumulat provoaca disfunctia progresiva a organului afectat.

Sarcoidoza - Boala generala caracterizata prin existenta unei leziuni tipice, dar nu specifice, granulomul epiteloid (ingramadire de celule epiteloide - globule albe modificate - cu centrul nenecrozat) si care este susceptibil sa afecteze succesiv sau simultan un mare numar de organe sau de tesuturi (ganglioni, plamani, piele, oase si articulatii). Originea sarcoidozei este necunoscuta.