Afectiuni probabile

Diabet zaharat - Boala cronica caracterizata prin marirea cantitatii de zahar (glucoza) in sange si in urina peste normal. Glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. Hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. Complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare.

Pneumonie franca lobara -
Afectiune inflamatorie a plamanului, limitata la un singur lob pulmonar.

Febra tifoida -
Septicemie provocata de o bacterie Gram negativa, Salmonella typhi, sau bacilul lui Eberth. Febra tifoida este endemica in Africa, in Asia si in America de Sud, dar cateva cazuri sporadice mai apar si in tarile industrializate. In acest caz, ele au adesea ca origine consumul de fructe de mare sau o contaminare a persoanei in cauza in cursul unei calatorii. Germenele tifoidei este transmis prin intermediul apei de baut sau al alimentelor contaminate de excrementele umane infectate. Faza de incubatie, silentioasa si corespunzand unei multiplicari a germenului, dureaza intre 7 si 15 zile. Simptomele si semnele sunt: o febra treptat crescatoare, tulburari digestive si nervoase (dureri de cap, insomnii, vertije) in timpul primei saptamani de evolutie a bolii. Diareea este simptomul dominant in cursul celei de a doua saptamani. Ea este insotita de o febra mare, intre 39°C si 40°C si de o stare de prostrare si de delir. Graviltatea bolii depinde de riscul eliberarii in sangele circulant a endotoxinelor bacteriene responsabile de grave tulburari cardiace (miocardita, colaps cardiovascular), digestive (perforatie si hemoragie intestinala) si neurologice (encefalita).

Pancreatita acuta - I
nflamatie acuta sau cronica a pancreasului. Pancreatita acuta - are drept cauze principale alcoolismul si migratia calculilor in caile biliare. Criza este uneori declansata de o masa copioasa si cu alimente indigeste. Ea se traduce printr-o durere violenta si care rezista la calmante, durere amplasata in jumatatea superioara a abdomenului.

Steatoree -
Prezenta a unei cantitati anormale de grasimi in fecale. O steatoree traduce o malabsorbtie intestinala si se intalneste in diferite boli: insuficienta pancreasului exocrin (cancer, pancreatita), bolile intestinului subtire (boala celiaca, boala lui Crohn, sprue tropical), insuficienta a secretiei biliare (ciroza), obstructia cailor biliare (calcul al coledocului, cancer al pancreasului). In general, steatoreea este insotita de o pierdere in greutate. In afara tratamentului cauzei, un regim sarac in grasimi este prescris in toate cazurile.

Cere sfatul medicului ×