Afectiuni probabile

Celulita - Este un termen care se refera la grasimea cu aspect neplacut de sub piele si la excesul de fluide din tesuturi, fapt care cauzeaza denivelari ale epidermei. Celulita este o dereglare a schimbului de substante, prin acumularea sub piele a grasimilor si a reziduurilor toxice.

Contuzie -
Vanataie provocata de o lovitura, fara ruperea pielii si fara fracturarea oaselor. O contuzie poate fi de o gravitate variabila si poate fi insotita de hematoame si de leziuni interne.

Luxatie -
Deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii, antrenand o pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare. Este provocata de un traumatism sau o miscare gresita, mult mai rar de o malformatie congenitala (luxatie congenitala de sold).

Osteomielita -
Osteomielita este o inflamatie concomitenta a osului si a maduvei osoase determinata de o infectie. Cauzele osteomielitei pot fi:
- fracturile deschise cu expunerea maduvei osoase, posibila si in unele interventii chirurgicale;
- ca urmare a unor microorganisme patogene aflate in circulatie (mai rar).

Tromboflebita -
Reprezinta inflamatia unei vene asociata cu tromboza. Tromboza reprezinta formarea unui cheag (trombus) in interiorul sistemului circulator (vase sanguine sau cavitatile cardiace). Cel mai frecvent se intalneste tromboza venoasa, la acest nivel putand exista urmatoarele forme de tromboza: tromboflebita si flebotromboza.

Edem angioneurotic -
Este o reactie alergica ce este caracterizata printr-o eruptie edematoasa subcutanata. Acest edem se poate declansa prin absortia de alimente, de o intepatura de insecta sau e luarea unor medicamente. Edemul afecteaza mucoasele bucale si ale cailor respiratorii superioare, precum si tesuturile subcutanate laxe ale fetei. Se manifesta printr-o umflatura bine delimitata, tare, de culoare roz pal, nepruriginoasa, dar care produce o senzatie de arsura. Poate cauza asfixia din cauza localizarii lui. Se impune un tratament de urgenta, mai ales daca exista o jena respiratorie, cu corticosteroizi injectabili cu actiune rapida, asociati cu clorhidrat de adrenalina. In caz ca tratamentul nu da roade si edemul continua sa evolueze, este imperativ transportul bolnavului la reanimare.

Muscatura de insecta -
Poate determina edem (umflarea) localizat la locul inteparii. Cel mai frecvent se intalneste in cazul capuselor. Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

Limfangita -
Inflamatie a vaselor limfatice, conse­cutiva unui proces infectios sau tumoral.  O limfangita reticulara se caracterizeaza printr-o indu­ratie eritematoasa (intaritura rosie) a pielii care inconjoara o leziune. Aceasta afectiune benigna, dar dureroasa, este insotita de o febra pe care un tratament antipiretic o face sa scada.  O limfangita tronculara, adica o limfangita care atinge un vas limfatic de calibru mare, se caracterizeaza printr-o induratie eritematoasa care formeaza un placard rosu mai mult lung decat larg. Induratia se propaga de la leziunea primitiva la ganglionul cel mai apropiat, care se infecteaza, se umfla si devine sensibil. O limfangita dureaza intre 8 si 10 zile in medie. O in­fectie antreneaza, in general, o febra si o senzatie de rau. Tratamentul de urgenta cu antibiotice se impune pentru a face sa dispara rapid limfangita si pentru a evita com­plicatiile.