Afectiuni probabile

Neuropatie periferica - Afectiune determinata de afectarea nervilor periferici, senzitivi si/sau motori. Este caracterizata prin tulburari de sensibilitate, slabiciunbe musculara cu atrofie, alterarea reflexelor osteo-tendinoase si simptome vasomotorii. Cauzele cele mai comune sunt: diabetul, alcoolismul, medicamente, infectii.

Sdr. Guillain-Barre -
Este o boala neurologica rara care apartine unui grup larg de neuropatii periferice ce se caracterizeaza prin afectarea autoimuna a sistemului nervos periferic. Boala este de fapt o polineuropatie inflamatorie acuta demielinizanta declansata de un proces infectios acut. Leziunile se datoreaza raspunsului sistemului imun al pacientului la infectia declansatoare.

Ataxia Friedreich - Boala degenerativa ereditara a maduvei spinarii, ce debuteaza in general la pubertate si este progresiva. Desi foarte rara, este cea mai frecventa dintre degenerescentele spinocerebeloase (afectand maduva spinarii si creierul mic). Debuteaza de regula prin dificultati la alergat si la mers. Simptomele cele mai caracteristice se observa cativa ani mai tarziu: ataxie (incoordonarea miscarilor), pareza (diminuarea fortei musculare) predominant la membrele inferioare, abolirea reflexelor, afectarea sensibilitatii profunde (subiectul, cu ochii inchisi, nu poate spune in ce pozitie se gaseste). Acestor semne neurologice li se asociaza un sindrom dismorfic, constituit de cele mai multe ori din scobirea mai accentuata a boltei plantare, mai putin frecvent printr-o cifoscolioza (deformarea coloanei vertebrale). In plus, mai exista si tulburari ale ritmului cardiac.