Afectiuni probabile

Febra Dengue - Este o boala comuna in tarile tropicale (America de Sud, Africa sub-sahariana, India si Asia de Sud-Est), fiind cauzata de un virus care este transmis de tantari (din specia Aedes). Are o incubatie de 1-2 zile dupa care boala se manifesta prin febra foarte mare, dureri la nivelul articulaţiilor si pete rosietice la nivelul pielii. Se poate complica cu febra hemoragica Dengue (apar hemoragii multiple in organism), cu o mortalitate ridicata.

Boala Bornholm - Boala infectioasa contagioasa cauzata de virusul Coxackie B. Aceasta boala se propaga prin mici epidemii. Simptomele ei sunt cele ale unei stari gripale (febra, frisoane, cefalee), cu violente dureri musculare toracice. Ea se vindeca spontan in cateva zile, fara sechele. Tratamentul se limiteaza la calmarea durerilor.

Trichineloza acuta - Boala parazitara cauzata de infectarea cu un vierme minuscul, numit trichinella spiralis. Omul se infesteaza mancand carne de porc, de mistret, uneori si de cal, insuficient pregatita termic. Simptomele apar dupa cateva zile sau saptamani de la ingestia carnii: febra ridicata, diaree, oboseala, dureri si crampe musculare.

Mialgia epidemica
- Afectiune virala caracterizata prin dureri ale toracelui. Pleurodinia contagioasa este destul de frecventa vara, in America de Nord si in tarile scandinavice. Ea poate, de asemenea, sa afecteze si alte regiuni ale lumii. Cauzata de un virus coxackie B, ea se propaga prin epidemii. Boala debuteaza cu dureri intense la baza toracelui, pe o parte, cu jena respiratorie, cu un sughit, febra si dureri de cap. Boala se vindeca spontan in cateva zile.

Gripa - Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Severitatea bolii depinde de expunerea anterioara la tipurile de virus inrudite. Adesea gripa este confundata cu asa zisele viroze banale (guturaiul), foarte frecvente la copil, mai ales in sezonul rece. Debutul este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febra 39-40C, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseala, dureri la nivelul globilor oculari (caracteristice pentru gripa), catar nazal (cu senzatie de nas infundat) tuse uscata, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi, chiar diaree.

Meningita - Inflamatia meningelor si modificarea sau nu a lichidului cefalorahidian pe care acestea il contin intre ele. Numeroase afectiuni pot fi insotite de o reactie inflamatorie a meningelui, ca bolile canceroase sau conectivitele (lupus eritematos, sarcoidoza etc.). Totusi, meningitele cele mai frecvente sunt infectioase, clasificate in doua grupe dupa cum lichidul cefalorahidian este purulent sau limpede.

Orice alta boala febrila se poate insoti de dureri musculare generalizate.

Cere sfatul medicului ×