Secara (Secale cereale)

Planta medicinala si alimentara (cereala) cultivata pe sol nisipos, in regiuni cu umiditate ridicata si temperatura scazuta si mai ales in zona de deal. Frunzele au culoare verde-albastra, iar florile sunt sub forma de spic. Fructul este o cariopsa maronie. secara infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele (semintele). Recoltarea se face dupa coacere, dupa luna iulie.

Planta contine proteine, lipide, apa, substante minerale, carbohidrati, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (vitamine din grupul B, vitaina E), aminoacizi.
Secara are efect depurativ, emolient, laxativ, mineralizant, antiinflamator.
Secara se foloseste si in gastronomie, in mod special in compozitia painii de secara, dar si in industria celulozei.

Uz intern:

- constipatie, boli hepatice, diabet, afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare, convalescenta, inflamatii - sub forma de decoct.

Uz extern:

- psoriazis, abcese, inflamatii - sub forma de spalaturi locale, gargara, cataplasma.

Citeste si despre:

Beneficiile cerealelor integrale Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale Efectele benefice ale consumului de cereale Cat de sanatoase sunt cerealele? Cereale integrale pe care este bine sa le consumati 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase Alergia la cerealele pe baza de grau Boala celiaca (enteropatia glutenica) Gluten
Cere sfatul medicului ×