Ovazul (Avena sativa)

Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, fiind intalnita mia ales in zonele cu climat racoros si umed. Fructul este o cariopsa. Frunzele sunt late si lungi, tulpina este de tip pai iar florile cresc sub forma de spic.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele dar si planta intreaga. Ovazul infloreste in luna iulie sau iunie. Recoltarea se face inainte de coacere sau a maturarii depline a plantei.

Ovazul contine saruri si minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu), vitamine (vitamine din grupul B, carote, vitamina d), polizaharide, flavone, saponozide, steroli.

Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimuleaza activitatea glandei tiroida, emolient, sedativ, nervin, laxativ, depurativ.

Ovazul se foloseste in alimentatie pentru continutul ridicat de proteine, vitamine si grasimi ale semintelor.

Uz intern:

- constipatie, boli renale, oboseala fizica si psihica, convalescenta, nisip la rinichi, insomnie, tuse, bronsita, anxietate, astm bronsic, boli hepatice, boli reumatice, diabet - sub forma de decoct, tinctura, supa.

Uz extern:

- piodermite, ulceratii cutanate, veruci, seboree, hiperhidroza, dermatite - sub forma de compresa, cataplasma, bai sau spalaturi locale.

Contraindicatii:

- Consumul plantei este interzis in boala celiaca si obstructie intestinala.

Reactii adverse:

- Supradozajul determina dermatita de contact si balonare abdominala.

Citeste si despre:

Dieta pentru hipotiroidism Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela Ingrijirea pielii in anotimpul rece Fitoterapia hiperglicemiilor Ovazul, beneficii si retete sanatoase Boala celiaca si dieta fara glutenĀ  Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi de aceasta afectiune Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Plan de detoxifiere pentru 7 zile
Cere sfatul medicului ×