Fenicul (Foeniculum vulgare)

Planta bienala de cultura care poate atinge chiar si 2 metri inaltime, cu tulpina dreapta si cilindrica. Florile sunt mici, de culoare galben-auriu arajate in forma de umbele. fructele au culoare cenusie, sunt ovale, alungite, aromate cu gust dulceag si patrunzator.

In scop medicinal se folosesc fructele si radacina plantei. fructele contin ulei volatil (anetol) ulei gras, substante proteice, zaharuri. fructele de fenicul se folosesc si in gastronomie dar si in industria alimentara pentru aromatizarea preparatelor. Fructele de fenicul au efect carminativ, antispastic, galactogog, antiinflamator, sedativ, antiseptic, sudorific, expectorant.


Uz intern:

- fructele - colici abdominale, dispepsie, astm bronsic, bronsite, meteorism abdominal, enterocolita, stimularea secretiei lactate, frigiditate, impotenta sexuala, insuficienta pacreatica, laringite, faringite - sub forma de infuzie, pulbere

- radacina - edeme - sub forma de infuzie

Uz extern:

- fructele - abcese subcutanate, ulceratii cutanate, eczeme acute, conjunctivita - sub forma de comprese sau ulei.

Contraindicatii:

- Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.

Citeste si despre:

Rozaceea Acneea chistica Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli O digestie mai buna in mod natural Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate? Dermabraziunea Profilul nutritional al alimentelor Celulita: tratament la domiciliu Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Ce este gastroduodenita?
Cere sfatul medicului ×