Chinina (Chinchona succiruba)

Arborele de chinina este originar din America de Sud. Poate atinge inaltimi de pana la peste 20 m. Frunzele sale sunt lungi, eliptice, rosiatice pe fata interioara. Florile sunt colorate in roz stralucitor si cresc grupate in inflorescente in varful ramurilor. Stratul extyern al scoartei este maro- cenusiu, iar cel interior este maro- rosiatic. Principalele elemente chimice din compozitia plantei sunt: alcaloizi - chinina si chinidina (5- 15% din scoarta), taninuri (8%), chinovina amara. Cele mai importante calitati ale arborelui sunt: antispastic, antiaritmic, stimuleaza apetitul, tonic, antibacterian. In fitoterapie este utilizata scoarta arborelui, ce trebuie recoltata toamna, de pe copacii mai batrani de 6 ani. Extrasul de chinina este folosit si in industria bauturilor alcoolice (bitter) si a bauturilor racoritoare (apa tonica).

Uz intern:

- anorexie, crampe musculare, malarie, epuizare nervoasa si fizica, raceala, stari febrile, indigestie, aritmii cardiace – sub forma de decoct, tinctura.


Uz extern:

- rani, escare de decubit - sub forma de comprese cu decoct.


Contraindicatii:

-  Consumul plantei nu este recomandat sub nici o forma femeilor insarcinate si persoanelor care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante (le potenteaza efectul).

Citeste si despre:

Babesioza Purpura trombocitopenica imuna Boli rare Fotofobia (sensibilitatea la lumina) Medicamentele administrate in timpul sarcinii Malaria Sarcina (normala, patologica si extrauterina) Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Hipoglicemia Trombocitopenia
Cere sfatul medicului ×