Xeroftalmie

Afectiune oculara constand intr-o uscare a conjunctivei si a corneei. In lumea intreaga, in fiecare an, mai multe sute de mii de persoane sunt afectate de xeroftalmie.

Cauze - Afectiunea are drept cauza principala o carenta in vitamina a, frecventa la copiii din tarile in curs de dezvoltare.

Simptome si evolutie - O xeroftalmie se manifesta printr-un aspect botit al conjunctivei si prin prezenta pe aceasta membrana a unor pete albe cu aspect grunjos, cauzate de absenta secretiei lacrimale. Corneea poate fi sediul unei inflamatii dureroase (keratita), apoi a unei infectii a ochiului, cu riscul de perforatie corneeana. Uscaciunea oculara duce la o keratinizare a tesuturilor corneene (modificare a structurii tesuturilor, mai bogate in proteine), apoi eventual la distrugerea lor. Evolutia spre cecitate este lenta, dar frecventa in absenta tratamentului.

Diagnostic si tratament - Examenul la biomicroscop confirma diagnosticul de xeroftalmie. Pot fi utilizate colire sau pomezi care protejeaza corneea, dar tratamentul cel mai rapid posibil este cel al cauzei (administrarea orala de vitamina A) care este cea mai eficace.

Citeste si despre:

Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia)

Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?

Entropion

Keratoconjunctivita sicca

Rujeola

Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna

Ciroza biliara primara (idiopatica)

Factorul reumatoid

Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren