Tubulopatie acuta

Denumita si necroza tubulara acuta, tubulopatia acuta se caracterizeaza printr-o distrugere a celulelor care marginesc tubulii renali. Ele sunt cauzate de luarea de anumite medicamente (antibiotice, anticanceroase, imunosupresoare, de exemplu), de absorbtia unor toxice (tetraclorura de carbon, mercur, plumb) sau sunt legate de o stare de soc (soc septic, hemoragic sau hipovolemic, insuficienta cardiaca acuta etc.).

Simptome si seme - Tubulopatiile acute se manifesta prin insuficienta renala acuta care este pusa in evidenta printr-o crestere brutala a nivelului ureei si creatininei in sange si, adesea, prin anurie (oprirea secrctarii de urina).

tratament - Acesta vizeaza inainte de toate cauza bolii (oprirea luarii de medicamente in cauza, tratarea socului etc.). In cazurile cele mai grave, se poate impune dializa in asteptarea vindecarii, care survine in cateva zile sau in cateva saptamani, odata cu regenerarea spontana a celulelor tubulare.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Sindromul coronarian acut

Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA)

Primul ajutor in cazul obstructiei acute de cai respiratorii

Gastrita acuta

Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide

Glomerulonefrita acuta

Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli

Reumatismul articular acut

Pancreatita acuta

Leucemia limfoida acuta