Tuberculina

Produs, concentrat la caldura, rezultat din filtrarea unei culturi de bacili tuberculosi (bacilii lui Koch), utilizat pentru cautarea patrunderii bacilului Koch in organism.

Indicatii - Cercetarea sensibilitatii la tuberculina permite sa se stabileasca daca un subiect a fost deja in contact cu bacilul koch, fie spontan (primo-infectie), fie dupa vaccinare cu B.C.G. (o reactie pozitiva atestand in acest caz succesul vaccinarii).

Tehnica - O reactie pozitiva se traduce printr-o reactie dermica specifica (induratie) la locul de aplicare sau de injectare a tuberculinei. Intradermoreactia lui Mantoux este metoda cea mai sensibila si cea mai utilizata, de asemenea, singura recunoscuta de organizatia mondiala a sanatatii (O.M.S.). Ea consta intr-o injectie intradermica pe brat sau pe coapsa. Reactia este citita peste 72 ore. Atunci cand reactia este pozitiva, se dezvolta la punctul de injectare o papula centrala indurata si rosie; in caz de reactie negativa, injectia este facuta din nou cu un numar mai mare de unitati de tuberculina.
Alte tehnici utilizate sunt: inelul cu puncte impregnate cu tuberculina, cutireactia - care consta in efectuarea de scarificari cu tuberculina pe fata externa a bratului si timbrul-plasture impregnat cu o mica doza de tuberculina si aplicat pe piele, in regiunea subclaviculara, timp de 48 ore.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Tuberculoza genito-urinara

Vaccinul antituberculoza (BCG)

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii

Nodulul pulmonar solitar

Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale

Tuberculoza (TBC): simptome si tratament

Simptome care indica prezenta tuberculozei

Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii

Diagnosticul si evaluarea terapiei in meningita tuberculoasa