Trompa uterina

Fiecare dintre cele doua conducturi care merg de pe partile uterului spre ovarul corespondent. Trompele lui Fallopio, care constituie impreuna cu ovarele, anexele uterului, sunt tuburi de 7 sau 8 centimetri lungime, prelungite prin pavilioanele tubare. In timpul ciclului menstrual, ovulul eliberat de catre ovar in momentul ovulatei este captat de catre pavilion, apoi cilii care tapiseaza peretele intern al trompei il indreapta spre uter. Cel mai des, intalnirea intre ovul si spermatozoid are loc in treimea exterioara a trompei. Ligaturarea chirurgicala a trompelor, practicata la femeile care nu doresc sa mai aiba copii, provoaca o sterilitate, in principiu, definitiva.

Patologie - Se intampla cateodata ca un ovul fecundat sa se implanteze in trompa si sa inceapa aici dezvoltarea, provocand o sarcina tubara, una dintre formele posibile ale unei sarcini extrauterine. O infectie a uterului poate provoca o inflamatie a uneia sau ambelor trompe ale lui Fallopio (salpingita), si obturarea lor, antrenand o sterilitate. Fimoza tubara este o obturatie a uneia sau ambelor trompe consecutiva alipirii franjelor pavilionare, avand o etiologie infectioasa. O colectie lichidiana sau purulenta in trompa este denumita hidrosalpinx sau piosalpinx (abces al trompei). Obturatiile tubare sunt tratate chirurgical.
Sinonim: Fallopio (trompa a lui).

Citeste si despre:

Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate Inversarea ligaturii trompelor uterine Ligatura trompelor uterine Infectia trompelor uterine (Salpingitele) Legarea trompelor uterine - riscuri si beneficii Reanastomoza tubara - desfacerea ligaturii trompelor uterine Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia) Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Fibromul uterin si sarcina
Cere sfatul medicului ×