Tendinita

inflamatie a unui tendon. Un tendon, tesut fibros care uneste un muschi cu un os, poate sa se inflameze fie la jonctiunea musculotendinoasa, fie la punctul lui de insertie pe os (entesopatie), fie in partea sa mediana.

Cauze - Tendintele au cauze multiple, adesea asociate. Ele pot fi provocate de microtraumatisme repetate, profesionale sau indeosebi sportive (epicondilita la jucatorii de tenis, tendinita a adductorilor la dansatori etc.) sau pot fi de origine degenerativa, imbatranirea tesuturilor antrenand o uzura, chiar o ruptura, a fibrelor de colagen care constituie tendonul (periartrita scapulohumerala, de exemplu). In sfarsit, o tendinita poate fi legata de o boala articulara inflamatorie, de exemplu o spondilartrita anchilozanta (indeosebi la nivelul de insertie a tendonului lui Ahile) sau de o poliartrita reumatoida.

Simptome si evolutie - Durerea este simptomul dominant: prezenta adesea in stare de repaus, ea se accentueaza la palpare si atunci cand se solicita articulatiile adiacente tendonului inflamat. Principalul risc al tendinitelor netratate este ruptura tendinoasa.

Tratament - Aceasta se bazeaza pe repaus, pe luarea de antiinflamatoare aplicate sub forma de pomezi sau de geluri, pe cale orala, chiar prin infiltratii, si pe fizioterapie (ionizari, ultrasunete). In caz de tendinita cronica sau de ruptura tendinoasa, se recurge uneori la chirurgie.

Citeste si despre:

Tendinita Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului Ce este si cum se manifesta tendinita Achileana Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament Tendinita calcifica - simptomatologie si tratament Stretchingul Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Epicondilita Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor
Cere sfatul medicului ×