Spondilolistezis

Alunecare inspre in fata a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta, care afecteaza de cele mai multe ori vertebrele lombare inferioare, indeosebi cea de-a cincea vertebra lombara, care aluneca atunci in fata in raport cu sacrumul.

Cauze - Un spondilolistezis poate fi consecutiv unei spondilolize (ruptura intre corpul si arcul posterior al vertebrei), unei deteriorari treptate a vertebrei si a discului ei, unui traumatism sau unei infectii (morbul lui Pott).

Simptome - Atingerea este adesea latenta, descoperita intamplator la radiografie. In anumite conditii, in particular in pozitia in picioare timp indelungat, durerile lombare pot aparea si pot deveni treptat permanente. Ele pot, de asemenea, sa fie insotite de o sciatica provocata de intinderea radacinilor nervoase lombare.

tratament - Atunci cand spondilolistezisul nu antreneaza nici o durere, nu se apeleaza, de regula, la nici o terapeutica. In alte cazuri, tratamentul lui implica odihna la pat, asociata cu luarea de analgezice si antiinflamatoare. In afara crizelor acute de lombosciatica se prescrie o gimnastica de reeducare vertebrala si purtatul unui lombostat. Atunci cand acest tratament se dovedeste ineficace, se poate recurge la o artrodeza a rachisului lombar, interventia chirurgicala constand in solidarizarea vertebrei deplasate atat de vertebra supraiacenta cat si de cea subiacenta.

Citeste si despre:

Afectiunile spatelui si gimnastica Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Scolioza - cauze, simptome, tratament Spondiloza Ce reprezinta sindromul Marfan? Sfaturi pentru prevenirea hiperlordozei Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji? Spondiloza cervicala - cum sa mentinem sanatatea coloanei vertebrale
Cere sfatul medicului ×