Splina

organ bogat vascularizat situat in unghiul superior stang al abdomenului, intre diafragm si coaste, si care, inainte de nastere, produce o parte a celulelor sangvine si, dupa nastere, joaca un rol important in imunitate.
Splina este o masa de culoare rosu inchis, spongioasa, de marimea unui pumn, care cantareste in jur de 200 grame.

Functii - Functiile splinei inca nu sunt complet elucidate.
Splina este un organ limfoid care joaca in imunitate un rol important, comparabil cu cel al ganglionilor limfatici, participand la lupta impotriva infectiilor prin producerea de limfocite, de anticorpi si de fagocite. Dar, spre deosebire de ganglionii limfatici, ea se afla in comunicatie directa cu circulatia sangvina. In consecinta ea se afla, in permanenta, in contact cu totalitatea antigenelor circulante, adica cu ansamblul substantelor prezente in sange care sunt capabile sa induca productia de anticorpi in organism, indiferent de originea lor (bacterii, substante toxice, celule straine).
In afara acestei functii, care o face sa se asemene cu alte organe limfoide, splina joaca, de asemenea, un rol in maturarea globulelor rosii (eliminarea resturilor de nuclee, de exemplu) precum si, eventual, in eliminarea lor, fie ca sunt anormale (in paludism), acoperite de anticorpi, ca in cursul anemiilor hemolitice autoimune, ori deformate printr-o hemoglobina anormala (talasemie). Ea este implicata, de altfel, in declansarea raspunsului imunitar al serului sangvin fata de unii agenti infectiosi precum pneumococul.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Splina – localizare si patologii

Ruptura splinei

Adevaruri despre sange

Anemia din ciroza hepatica

Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)

Pancreatita

Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen)

Cauze si tratament in durerea abdominala

Cat de sanatos este pancreasul tau?

Ce este si cum se manifesta sindromul Blau?