Sindrom mononucleozic

infectie virala sau alergica in cursul careia se observa in sange limfocite stimulate, denumite si limfocite hiperbazofile sau mononucleare mari albastrui, caracterizate prin dimensiunile lor mari si printr-o citoplasma intinsa care fixeaza colorantii bazici.
Un sindrom mononucleozic se observa in cursul bolilor ca mononucleoza infectioasa (primo-infectie cauzata de virusullui epstein-barr), in primo-infectia cu H.I.V. (virusul cauzator al SIDA), in infectiile cu citomegalovirus sau in hepatitele virale, si in cursul reactiilor alergice importante, in particular cele fata de antibiotice. Acest ultim caz poate da nastere unor forme de sindrom mononucleozic atat de severe incat sunt uneori confundate cu semnele unei leucemii. Sindromul mononucleozic regreseaza, in general, de la sine in una sau doua saptamani.

Citeste si despre:

Sindromul Guillain Barre Sindromul de oboseala cronica Mononucleoza sau boala sarutului SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Bronsita acuta Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Alergia la frig Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Nefropatia cu imunoglobuline A Oboseala
Cere sfatul medicului ×