Sindrom hemolitic si uremic

Afectiune care asociaza o atingere renala acuta, o anemie si o trombopenie (diminuarea numarului de plachete sangvine).
Sinonim: sindromul lui Moshcowitz.
Sindromul hemolitic si uremic priveste mai ales copilul mic, dar exista si la adult.
La copil, el survine, in general, la cateva zile dupa o gastroenterita cu diaree sangeranda; a fost invocat rolul unei endotoxine, verotoxina, secretata de unele suse de colibacili. La adult, formele fara cauze sunt cele mai frecvente; uneori este o complicatie a anumitor cancere, a tratamentului lor prin chimioterapie si, de asemenea, a infectiei cu h.i.v. (virusul cauzator al sida).

tratament si diagnostic -tratamentul sindromului hemolitic si uremic vizeaza, in principal, ingrijirea simptomelor sale: tratamentul insuficientei renale prin dializa si al anemiei, atunci cand este vorba, prin transfuzie.
Tratamentul in scop curativ face actualmente apel la medicamente inhibitoare ale functiilor plachetelor si la perfuzii de plasma proaspata sau la schimbari plasmatice (procedeu de epurare a plasmei sangvine), prognosticul, destul de grav la adult, este mai bun la copil.

Citeste si despre:

Cauze si simptome ale sindromului hemolitic uremic Sindromul hemolitic uremic – mecanismul patologiei Uremia Simptomele leziunilor cerebrale E. coli si sarcina Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Infectia cu Escherichia coli Trombocitopenia Infectiile bacteriene
Cere sfatul medicului ×