Radioterapie metabolica

Metoda terapeutica ce consta in administrarea unui medicament care contine un element radioactiv destinat fixarii lui intr-un tesut sau intr-un organ care trebuie iradiat selectiv in scop terapeutic.
lodul radioactiv (iod 131) este utilizat de vreo cincizeci de ani in tratamentul bolilor glandei tiroide.
Fosforul 32 este utilizat in tratamentul sindroamelor mieloproliferative (producere excesiva de celule sangvine de catre maduva osoasa), indeosebi a poliglobulei primitive (boala Vaquez). Strontiul 89, fosfonatii marcati cu reniu 186 sau cu samariu 153 sunt utilizati pentru atenuarea durerilor din cadrul metastazelor osoase ale cancerelor de prostata, atunci cand hormonoterapia nu mai este eficace, Ytriul 90, reniul 186 sau erhiul 169 sunt injectati sub forma unor solutii coloidale in articulatii cu scopul de a evita distrugerea lor prin fenomene inflamatorii severe: este vorba de sinoviorteza radioactiva, utilizata, in principal, in tratamentul poliartritei reumatoide. In sfarsit, metaiodobenzilguanidina marcata cu iod 131 este intrebuintata in tratamentul paliativ al unor feocromocitoame (tumori ale glandei medulosuprarenale) de natura maligna, cu metastaze viscerale sau osoase, precum si in cel al neuroblastoamelor inoperabile sau rezistente la chimioterapie.

Citeste si despre:

Cheagurile de sange Despre tiroida si afectiunile ei Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii? Cum diferentiem simptomele cancerului anal de cele ale altor afectiuni? Remedii naturale pentru cancerul de san Tumori gastrointestinale stromale Rinita non-alergica Stricturile esofagiene benigne Limfoame asociate cu SIDA – Tratament Crioterapia
Cere sfatul medicului ×