Radiatie ionizanta

Particula sau radiatie energetica susceptibila sa transmita materiei iradiate energia sa, sa o ionizeze (conferind o incarcatura pozitiva sau negativa atomilor sau moleculelor care compun aceasta materie) si sa antreneze uneori o recombinare sau o reactie chimica.

Efecte nedorite - Acestea pot fi greturile, varsaturile, o stare de anxietate. De asemenea, pot fi intalnite dermite ca petesiile (mici pete hemoragice subcutanate), o cataracta, leziuni ale maduvei osoase. Diareea sangvinolenta, leziunile tubului digestiv, o atingere a sistemului imunitar, leziuni ale sistemului nervos, un edem cerebral pot, de asemenea, sa intervina.
Acumularea unor doze de radiatii ionizante antreneaza si alte tipuri de leziuni, intre care cancerele. Riscul de transmisie la descendenti a unei anomalii genetice legata de radiatiile ionizante ar fi de aproximativ 1% per sievert (unitatea SI pentru doza) care a afectat unul dintre parinti.

Citeste si despre:

Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre radiatiile x sau raze x Boala radiatiilor Radiatiile si riscul de cancer Fibroza pulmonara Dermatita radica: simptome, tratament si prevenire Expunerea medicala in radiologia pediatrica Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide Cauze generale ale infertilitatii masculine Radiologia dentara, o alegere fara riscuri Radiologia in timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×