Punctie lombara

Act constand in introducerea unui ac tubular in fundul de sac rahidian lombar (partea inferioara a coloanei vertebrale), apoi in prelevarea si/sau evacuarea lichidului cefalorahidian si/sau injectarea unui medicament sau a unui produs de contrast.

Tehnica -
Medicul trebuie sa se asigure ca nu exista contraindicatii pentru o punctie lombara (P.L.) si indeosebi ca bolnavul nu este afectat de o hipertensiune intracraniana, depistata printr-un examen al fundului de ochi. In absenta contraindicatiilor, punctia lombara nu prezinta pericol.
Introducerea unui singur ac fin combinat cu un sistem de schimbare a seringilor permite, la nevoie, diferite operatii succesive: prelevarea de lichid cefalorahidian (L.C.R.) apoi introducerea unui produs de contrast inainte de efectuarea unei saccoradiculografii. In majoritatea cazurilor, o punctie lombara nu este deosebit de dureroasa. Ea este efectuata de cele mai multe ori sub anestezie in cadrul unei spitalizari pentru un sindrom meningean sau pentru o afectiune degenerativa a sistemului nervos central, de exemplu.
Pacientul va trebui sa ramana alungit timp de 24 ore dupa interventie pentru a evita aparitia durerilor de cap.

Citeste si despre:

Presopunctura: localizarea punctelor specifice Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Fizioterapia in scolioza Acupunctura - o optiune terapeutica Acupunctura Indicatiile opiozilor in tratamentul stenozei spinale Hernia de disc cervicala – modalitati de ameliorare la indemana fiecaruia Impactul fibromialgiei asupra vietii Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului
Cere sfatul medicului ×