Pneumopatie interstitiala

Orice boala care afecteaza, in principal, parenchimul (tesutul functional) al plamanului.
Pneumopatiile interstitiale sunt afectiuni legate de alterarile membranei alveolocapilare (membrana unde se efectueaza schimburile gazoase - oxigen, dioxid de carbon - dintre aer si sange), care poate fi ingrosata, inflamata, edematoasa sau fibroasa. bolile care pot sta la originea unei pneumopatii interstitiale sunt numeroase: sarcoidoza, boala infectioasa (de origine virala, parazitara, bacteriana sau micotica), pneumoconioza, pneumopatie de hipersensibilizare (bolile de plamani ale crescatorilor de animale si ale fermierilor), limfangita carcinomatoasa, insuficienta cardiaca stanga (edem pulmonar), granulomatoza, conectivita etc.
Administrarea anumitor medicamente (amiodarona, indeosebi) poate, de asemenea, sa provoace o pneumopatie interstitiala. O pneumopatie interstitiala se traduce printr-o gafaiala la efort. Evolutia pneumopatiilor interstitiale este foarte variabila dupa boala in cauza si posibilitatea de a o ingriji: unele se vindeca de la sine (atunci cand sunt cauzate de o sarcoidoza, indeosebi), in timp ce altele continua sa evolueze in pofida tuturor tratamentelor. In anumite cazuri, ele antreneaza o insuficienta respiratorie cronica, ce necesita oxigenoterapie.

Citeste si despre:

Virusurile paragripale: modalitati prin care puteti reduce riscul de transmitere a infectiei Keratita interstitiala Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Nefrita sau Pielonefrita Cat de des ar trebui sa urineze o persoana? Retentia de apa poate fi semnul unor afectiuni grave Vulvodinia Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Tratamentul muscaturilor umane
Cere sfatul medicului ×