Placebo

Preparat lipsit de orice principiu activ, utilizat in locul unui medicament pentru efectul lui psihologic, zis efect placebo.
In practica obisnuita, nu se presrriu preparate placebo, din motive etice: aceasta ar duce la inselarea bolnavului, care ar lua in acest mod un medicament "fals". Dar, adesea medicamentele adevarate isi datoreaza ceva din activitatea lor efectului placebo, in masura in care bolnavul crede in ele.
In schimb, cercetarea medicala este adesea adusa in situatia sa utilizeze preparatele placebo pentru a testa noile medicamente. Metoda consta in administrarea medicamentului de studiat unui grup de bolnavi si a unui placebo de acelasi aspect unui alt grup. Astfel, se poate sti, comparand evolutia tulburarilor din cadrul celor doua grupuri, daca substanta studiata are sau nu o eficacitate. Bolnavii, intotdeauna informati asupra metodei de experimentare si asupra naturii experientei, nu stiu un singur lucru: caruia din cele doua grupuri ii apartin. Experimentarea este intreprinsa cu acordul lor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Efectul Placebo in tratamente

Efectul placebo

Efectul placebo - ce se intampla cu adevarat in creier?

Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania

Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?

1+1 CADOU! Energie si pofta de viata

Terapiile complementare cresc eficienta medicinei alopate in lupta cu cancerul

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii

Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia