Ovarului (cancer al)

cancer care atinge ovarul. In principal sub forma unui adenocarcinom (tumora maligna care se dezvolta pe tesuturile mucoase sau glandulare).
cancerul ovarului este putin frecvent, el se situeaza in cel de al 4-lea rang al cancerelor ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza.

Simptome si semne -simptomele sunt banale, dureri abdominale si pelviene, anemie, slabire, oboseala, lipsa poftei de mancare.
Cancerul de ovar este diagnosticat la palparea abdominala, completata cu ecografia, scanerul si biopsia tumorii.

Tratament - Acesta este chirurgical si consta in indepartarea ambelor ovare si a ambelor trompe (anexectomie bilaterala), precum si a uterului (histerectomie). Acest tratament este asociat adesea cu o chimioterapie si, mai rar, cu o radioterapie. O supraveghere regulata a femeii este necesara dupa tratament. Intr-adevar, majoritatea cancerelor de ovar secreta substante denumite markeri tumorali care, prezenti in sange, atesta metastazele pelviene sau cele diseminate la distanta (in ficat, de exemplu).

Prevenire -O supraveghere ginecologica regulata este necesara pentru a permite o depistare si un tratament mai precoce.

Citeste si despre:

Simptomele precoce ale cancerului ovarian Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora! Poti face cancer dupa histerectomie? Profilaxia cancerului endometrial Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer Cancerul colorectal, polipoza adenomatoasa familiala si testarea genetica Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Dieta si riscul de cancer De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
Cere sfatul medicului ×