Otita acuta

Este vorba de o inflamatie prin infectie bacteriana (pneumococ, haemophilus, streptococ, stafilococ), uneori virala, care afecteaza de cele mai multe ori copiii de varste intre 6 luni si 2 ani, in particular copiii crescuti in colectivitate. Infectia este mai intai faringeana, apoi se propaga la ureche prin canalul trompei lui eustachio.

Simptome si semne - O otita acuta se traduce printr-o durere violenta a urechii, asociata cu o febra de aproximativ 37,5"C. Ea evolueaza in patru stadii: otita congestiva, in care timpanul nu este decat rosu; otita catarala, in care timpanul devine neted si opac; otita purulenta, in care bombarea timpanului dovedeste prezenta puroiului in casuta timpanului; otita perforata, in care o perforatie in timpan lasa puroiul sa se scurga in exterior.
Complicatiile unei otite acute netratate, astazi rare, sunt extinderea infectiei la mastoida (os situat in spatele urechii), la labirint (urechea interna), la meninge sau la nervul facial.

Tratament - Unui copil care se plange de dureri de urechi sau a carui febra nu scade trebuie sa i se acorde ingrijiri medicale fara intarziere. Tratamentul unei otite acute este bazat pe administrarea de antibiotice, asociata sau nu cu o paracenteza (perforare chirurgicala a timpanului) atunci cand timpanul este bombat.

Citeste si despre:

Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Otita la copil Ce este otita de piscina si cum o tratam Otita medie seroasa Faringita streptococica acuta Anginele (amigdalitele) acute in sezonul cald - recomandari si prevenire E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Tromboza de sinus cavernos Afectiunile urechii - remedii homeopate Starile de greata - particularitati medicale
Cere sfatul medicului ×