Neuroleptic

medicament activ asupra psihismului, utilizat in mod deosebit in tratamentul psihozelor.

Indicatii - neurolepticele sunt prescrise in caz de psihoza (indeosebi schizofrenie si psihoza maniacodepresiva), de depresie cu agitatie, de confuzie mintala, de delir, de anxietate, de agitatie prin dereglare psihologica.
Neurolepticele permit bolnavului sa duca o viata relativ normala in cadrul societatii, in afara spitalelor psihiatrice.
Alte indicatii sunt insomnia, tusea, varsaturile, sughiturile rebele, durerile intense, pregatirea pentru anestezie.

Contraindicatii - neurolepticele sunt contraindicate in caz de alergie la produsul activ. Este periculos sa fie asociate cu alcool.

Efecte nedorite - Acestea sunt de ordin neuropsihic (somnolenta, necoordonare a miscarilor, sindorm parkinsonian), neurovegetativ (hipotensiune arteriala, uscaciune a gurii, constipatie, retentie de urina) sau hormonal (luare in greutate, impotenta, frigiditate, oprire a fluxului menstrual).
Sinonim: tranchilizant major.

Citeste si despre:

Sindromul neuroleptic malign Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Schizofrenia la copil Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Purpura trombocitopenica imuna Bolile induse de caldura Abuzul de barbiturice Reabilitarea post accident vascular cerebral Secretii ale sanului (galactoreea) si prolactinomul
Cere sfatul medicului ×