Micoza

infectie provocata de o ciuperca microscopica.
Ciupercile microscopice se repartizeaza, dupa morfologia lor, in levuri, in ciuperci dimorfe si in mucegaiuri. Unele (candida, Cryptococcus, Torulopsis etc.) sunt prezente in mod normal pe piele sau in organism fara sa determine afectiuni acestora.

Diferite tipuri de micoze
- micozele cutanate sau cutaneomucoase, se manifesta printr-o afectare a pielii, a plicilor (intertrigo), a spatiilor dintre degete, a pielii capului, a unghiilor (onicomicoza), a gurii sau a vaginului. Acestea sunt, de exemplu, candidozele (margaritare sau muguet, vulvita, balanita) sau dermatofitozele (picior de atlet, herpes circinat). Epidermomicozele sunt micoze care ating epidermul, provocate de dermatofiti sau de ptiriazis verzi color.
- Micozele profunde constituie formele cele mai grave. Infectia cu candida poate lua forma unei septicemii cu extindere la endocard, la plamani, la meninge si la rinichi. O alta levura, Cryptococcus neoformans, este responsabila de meningoencefalita si de atingere pulmonara, indeosebi la bolnavii atinsi de SIDA. Asperlig illusfumigans este cauza aspergilozei, care se manifesta sub forma de tumori pulmonare sau bronsice (aspergiloame) la bolnavii supusi unei chimioterapii anticancerose sau care au avut deja o tuberculoza, care au o afectiune cronica a bronhiilor sau o mucoviscidioza.

Diagnostic si tratament -Diagnosticul micozelor se pune pe baza examinarii leziunilor si a examenului direct sau dupa cultura prelevatelor.
Tratamentele locale specifice permit vindecarea majoritatii leziunilor locale. micozele profunde sunt de cele mai multe ori sensibile la actiunea medicamentelor antimicozice, dar tratamentele sunt, in acest caz, in general de lunga durata. Exista riscuri de resuta.

Citeste si despre:

Infectia micotica (micoza)

Vindeca Micoza Unghiei cu Laserul Formak!

Trei cauze ale infectiilor recurente

6 simptome grave specifice bolilor sexuale feminine

Pitiriazisul versicolor - Generalitati

Pruritul (mancarimea) genital

Despre sanatatea pielii si dermatomicoze

Topul celor mai eficiente remedii naturale contra infectiilor vaginale

Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina

Riscurile utilizarii hartiei igienice colorate si parfumate