Meniscectomie

Ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii meniscului.
O meniscectomie se practica in caz de leziune a unui menisc, al genunchiului in general, care poate aparea de o maniera izolata sau ca urmare a unei entorse grave sau chiar din cauza unei laxitati cronice a genunchiului.

Desfasurare - O meniscectomie este efectuata de cele mai multe ori sub artroscopie, dupa ce s-a pus un garou si apoi s-a practicat o incizie minima in articulatie, practicianul introduce artroscopul, un tub rigid a carui extremitate este dotata cu aparate optice si instrumente care permit o microchirurgie intraarticulara. Pacientul poate sa se intoarca acasa in aceeasi zi si este capabil sa mearga normal dupa cateva zile. Mult mai rar, meniscectomia este practicata sub artrotomie (deschiderea chirurgicala a articulatiei). Timp de 3 saptamani, pacientul trebuie sa se ajute cu doua bastoane pentru a merge. Este preferabila pastrarea unei parti a meniscului: in fapt, atunci cand ablatia meniscului este totala, este favorizata adesea aparitia unei artroze a genunchiului.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Ruptura de menisc

Performanta in reabilitarea post-AVC cu ajutorul recuperarii robotizate