Hirsutism

dezvoltare la femeie a unei pilozitati excesive si cu aspect de pilozitate masculina. Hirsutismul este legat adesea de factori genetici, dar el mai poate fi provocat de luarea de medicamente steroide anabolizante sau de hormoni estroprogestativi, care au efecte androgenice deosebit de marcate. In alte cazuri, el dezvaluie o prea mare secretie de hormoni androgeni de catre ovare (distrofie polichistica, tumora) sau de catre glanda corticosuprarenala (hiperplazie suprarenala congenitala, tumora).

Simptome - Hirsutismul se declara adesea inca de la primele cicluri menstruale si se accentueaza cu timpul. El se manifesta prin fire de par dese, lungi, groase si pigmentate, aparand in zone neobisnuite la o femeie: barba, obraji, mustata, areola sanilor, regiunea situata intre sani, linia mediana a abdomenului, sus pe coapse. Alte semne de exces in hormoni androgeni pot fi asociate, realizand un adevarat virilism: acnee, caderea parului, hipertrofie a muschilor si a clitorisului. Toate aceste elemente diferentiaza hirsutismul de hipertricoza, care este o hiperpilozitate generalizata, de cele mai multe ori de origine familiala.

tratament - Hirsutismul poate fi revelator al unei boli, care atunci trebuie cautata si tratata. Daca nu e vorba de o alta boala, tratamentul hirsutismului face apel la hormonii antiandrogeni (acetat de ciproteron), completat cu ingrijiri cosmetice (epilare electrica).

Citeste si despre:

Hirsutismul – pilozitatea excesiva la femei Hirsutism sau doar o hiperpilozitate Ce este hipertricoza? Ce spune modul in care aratati despre sanatate Informatii esentiale despre transplantul de organe Infertilitatea Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Steroizii anabolizanti Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Intrebari frecvente legate de polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante
Cere sfatul medicului ×