Hipogonadism

Afectiune caracterizata prirur-o insuficienta a functionarii gonadelor (testicule la barbat, ovare la femeie).

Diferite tipuri de hipaganadism - hipogonadismul poate fi congenital sau dobandit. Hipogonadismele congenitale sunt boli foarte rare. hipogonadismul hipergonadotrofic (cu cresterea gonadotrofinelor) este cauzat de o anomalie a gonadelor. Cazurile cele mai frecvente sunt sindroamele lui turner si al lui Klinefelter. In aceste cazuri, gonadotrofinele hipofizare (hormonul luteinizant si cel foliculostimulant) cresc normal in timpul pubertatii si stimuleaza gonadele, dar ovarele sau testiculele, anormale, nu produc hormonii sexuali.
Hipogonadismele dobandite pot rezulta dintr-o tumora (adenom), dintr-o boala (hiperprolactinemie) sau dintr-o iradiere a zonei hipotalamohipofizare. Ele antreneaza o pierdere a caracterelor sexuale secundare si o infertilitate.

Tratament - Tratamentul se substituie secretiei fiziologice, dar fara sa permita, in general, fecunditatea. La femeie, estrogenii si derivatii de progesteron sunt administrati in mod ciclic pe cale orala, percutana sau vaginala. La barbat, inlocuirea testosteronului se face pe cale injectabila sau orala.

Citeste si despre:

Hipogonadismul masculin Sindromul Kallmann Steroizii anabolizanti Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Sanatatea femeii - vulnerabilitati Hipopituitarismul Menopauza la barbati Obezitatea – ghid medical Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti
Cere sfatul medicului ×