Eritem infectios acut

boala benigna cauzata de un enterovirus (virus care se transmite pe cale digestiva), parvovirusul B 19, caracterizata printr-o eruptie cutanata.
Boala se manifesta, in general, iarna sau primavara, la 4 sau 5 ani, sub forma de epidemii succesive. Ea survine in medie intre 8 si 15 ani. Contagiunea se face pe cale digestiva (saliva, materii fecale, maini murdare etc.)

Simptome si semne Dupa o incubatie de 4 pana la 14 zile survine o eruptie cutanata caracteristica: placi rosii, uneori usor suprainaltate, apar pe obraji dar nu afecteaza si barbia, denumite atunci in forma de "aripi de fluture". Placile confiueaza si cuprind membrele in decurs de cateva zile, scutind palmele si suprafetele plantare si luand un aspect, de asemenea, caracteristic in forma de retea sau de harta geografica.

Tratament Nici un tratament specific nu este necesar; uneori sunt perscrise medicamente antiintlamatoare (aspirina).
Sinonime: a cincea boala eruptiva, megaleritem epidemic.

Citeste si despre:

Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Infectiile fungice Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului Infectiile glandelor salivare - sialadenitele Reumatismul articular acut Pancreatita acuta Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Infectii ale mainii
Cere sfatul medicului ×