Endoscop

Tub optic dotat cu un sistem de iluminare si utilizat pentru practicarea unei endoscopii.
Se deosebesc doua tipuri de endoscoape:
- Endoscopul rigid, utilizat mai ales pentru explorarea vezicii si a cavitatii abdominale, este constituit dintr-un tub de 5 pana la 8 mm in diametru, dotat cu un ocular.
- Endoscopul suplu sau fihroscopul, de diametru mai mic, este facut din fibre de carbon sau de sticla care pot transmite lumina ce provine de la o sursa de lumina "rece". El permite o explorare netraumatizanta a cavitatilor cu acces dificil precum colonul, stomacul sau bronhiile.
Endoscoapele pot fi echipate cu camere video sau cu accesorii chirurgicale: pensa (pentru a prinde si a scoate un corp strain), pensa pentru biopsie (pentru a preleva un fragment de tesut), foarfece, fir pentru scoaterea polipilor, conulet (pentru a scoate calculii), ansa diatermica (fir metalie rasucit, in forma de bucla, utilizat pentru rezectia polipilor pediculati).

Citeste si despre:

Endoscopia bronsica Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Endoscopia digestiva superioara Endoscopia Endoscopia digestiva inferioara Endoscopia - investigatia digestiva superioara Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Endoscopia nazala, un instrument esential in diagnosticarea afectiunilor nazale si sinusale
Cere sfatul medicului ×