Emfizem pulmonar

Afectiune difuza a plamanilor, caracterizata printr-o distensie a alveolelor cu distrugerea peretelui lor.

Cauze - Acestea raman adesea necunoscute, dar varsta inaintata este un factor favorizant; in formele varstei de aproximativ 40 ani, zise "juvenile", emfizemul este cauzat de o anomalie a proportiilor de enzime prezente in plamani. emfizemul centrolobular este o complicatie a bronsitei cronice, ea insasi consecutiva unui fumat excesiv. Emfizemul profesional este provocat de unele boli pulmonare: tuberculoza, pneumoconioze (silicoza, de exemplu).

Simptome si evolutie - Emfizemele pulmonare se traduc printr-o jena respiratorie. Ele risca sa evolueze catre o insuficienta respiratorie cronica cu rasunet asupra functionarii inimii (insuficienta cardiaca).

Tratament - Daca emfizemul pulmonar este legat de o bronsita cronica sau de o dilatare a bronhiilor, tratamentul ei consta mai intai in prevenirea agravarii afectiunii: incetarea fumatului, tratamentul precoce al oricarei infectii bronhopulmonare. Restul tratamentului vizeaza ingrijirea simptomelor: kineziterapie respiratorie, administrare de bronhodilatatoare ca teofilinele si beta-2-simpatomimeticele, inhalatii zilnice de oxigen.

Citeste si despre:

Emfizemul pulmonar Histoplasmoza pulmonara Actinomicoza pulmonara Totul despre cancerul pulmonar Radiografia pulmonara - cand este recomandata si de ce? Emfizemul Hipertensiunea pulmonara Nocardioza pulmonara Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica Fibroza pulmonara
Cere sfatul medicului ×