Duchenne (miopatie a lui)

boala ereditara caracterizata printr-o degenerescenta musculara. Miopatia lui Duchenne este cea mai frecventa si cea mai severa dintre distrofiile musculare, care afecteaza 1 baiat din 2500. Modul ei de transmisie este recesiv si legat de sex, adica boala este transmisa de catre femei si nu afecteaza decat baietii. Gena anormala este localizata pe unul dintre cromozomii X ai mamei. Produsul genei respective, distrofina, exista in concentratii foarte reduse in muschii subiectilor afectati. Astazi este posibil sa se detecteze aceasta boala in faza antenatala prin biopsia vilozitatilor coriale sau prin amniocenteza.

Semne si simptome - Miopatia lui Duchenne debuteaza in prima copilarie, dupa deprinderea mersului. Muschii membrelor inferioare sunt primii afectati, urmati de cei ai membrelor superioare. copilului ii este din ce in ce mai greu sa mearga, iar paralizia se instaleaza treptat. Electromiograma permite sa se afirme natura musculara a tulburarilor; biopsia musculara confirma diagnosticul. Evolutia este rapida si severa: mersul devine imposibil catre varsta de 12 ani si necesita recurgerea la fotoliul cu rotile; insuficienta respiratorie devine cronica; este frecventa o atingere a inimii.

tratament - tratamentul vizeaza combaterea simptomelor si face apel la kineziterapie si la ortopedie. Actualmente sunt in studiu doua mari cai de cercetare privind tratamentul acestei afectiuni. Injectarea de mioblasti (celule musculare tinere) in muschii atinsi a dus la rezultate incurajatoare la animal, dar nu este inca utilizata decat in mod limitat la om. A doua metoda, care este inca de domeniul cercetarii, face apel la terapia genica: ea consta in introducerea in celula afectata a genei normale de distrofina.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Afectiuni ale tendonului lui Achile

10 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre Tratatul de fiziologie al lui Guyton

Magneziul si importanta lui in dieta

Ruptura tendonului lui Achile

Seleniul si importanta lui in dieta

Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia)

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Stresul si efectele lui nocive asupra digestiei

Psoriazisul si legatura lui cu depresia

Testul Babes-Papanicolau si importanta lui