Displazie

displazia este un termen prin care sunt definite, in principiu, toate anomaliile de dezvoltare ale unui tesut, ale unui organ sau ale unei parti dintr-un organ. In practica se disting:
1. displazii care survin in cursul dezvoltarii embrionare sau disembrioplazii - se manifesta prin malformatii sau deformatii fixe si definitive.
2. displazii produse dupa nastere, la nivelul unor tesuturi care au conservat capacitatea de reconstructie si de diferentiere - acestea sunt dobandite si reversibile, afectand indeosebi tesuturile cu reinnoire rapida (ex.: displazia maduvei osoase, displazia cervicouterina). Displazii care apar dupa nastere au cauze exogene, indeosebi cauze trofice, de unde relatia dintre displazie si distrofie.
Unele displazii observate la mucoasele genitale, digestive, respiratorii sau la san, sunt considerate ca stari precanceroase si necesita, dupa caz, o supraveghere serioasa si un tratament.

Citeste si despre:

Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Displazia fibroasa - generalitati Sindromul Rapp-Hodgkin (displazia ectodermala anhidrotica) Sindromul Ellis-van Creveld (displazia condroectodermala sau displazia mezoectodermala) Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament Displazia ectodermala Tipuri de displazie renala si boala renala chistica
Cere sfatul medicului ×