Digestiv (aparat)

Totalitate a organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor.

Structura si fiziologie - Se obisnuieste sa se faca distinctia intre tubul digestiv si glandele digestive (ficat, pancreas).
- tubul digestiv are un rol esential mecanic, de transportare a alimentelor. El este constituit succesiv din gura, cu limba si dintii, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon si rect.
- Glandele digestive includ glandele salivare (parotide, submaxilare si sublinguale), ficatul, pancreasul sau glandele intestinului subtire. glandele digestive participa la digestia alimentelor secretand sucuri care contin diferite enzime ale digestiei. Dintre organele aparatului digestiv, doar ficatul si intestinul subtire sunt indispensabile vietii.

Patologia aparatului digestiv - este foarte diversificata.
- Cancerele pot lua nastere la toate nivelurile aparatului digestiv (gura, esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas). Tratamentele depind, in principal, de tipul de cancer, de organul afectat, de stadiul de evolutie a bolii.
- Constipatia este una dintre cauzele cele mai frecvente ale consultatiei medicale. Constipatii cronici sunt, in societatea noastra, persoane care au un regim alimentar sarac In fibre si o viata sedentara. O musculatura abdominala slaba este, de asemenea, unul dintre elementele problemei. tratamentul consta in aceste cazuri deci, inainte de orice, intr-o schimbare a modului de viata.
- diareea poate fi prezenta in diferite boli. Asa se intampla cu diareea din cazurile de sida, cu alternantele dintre diaree si constipatie din unele cancere digestive etc. Totusi, diareea este de cele mai multe ori unul dintre simptomele gastroenteritelor virale, destul de obisnuite in fiecare an in colectivitatile de copii, ori gastroenteritelor bacteriene cauzate de intoxicatii alimentare (salmonelloze).
- gastritele, inflamatiile stomacului, sunt favorizate de catre alcool si tutun, si pot provoca dureri si arsuri de stomac
- hepatitele sunt boli virale care afecteaza ficatul si care pot fi transmise indeosebi pe cale sangvina si pe cale sexuala.
- Herniile hiatale sunt caracterizate prin trecerea unei portiuni de stomac in torace, prin canalul diafragmului pe unde trece esofagul.
- Ulcerele, bolile stresului, sunt localizate fie pe stomac (ulcerul gastric), fie pe duoden (ulcerul duodenal), ultimul fiind cel mai obisnuit.

Citeste si despre:

Aparatele de cafea – focar de infectie? Probiotice pentru sanatatea digestiei Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Fumatul si sistemul digestiv Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Dictionar medical de confuzii in bolile digestive Endoscopia digestiva superioara Afectiuni ale aparatului genital feminin Examinari ale tractului digestiv superior
Cere sfatul medicului ×