Dezvoltare fizica a copilului

Aceasta consta in creterea in inaltime si greutate si in maturarea osoasa, dentara si pubertara a copilului de la nastere pana la varsta adulta. cresterea in inaltime si in greutate a intregului corp si a fiecarui organ este legata de factori ereditari si hormonali, dar necesita si aporturi alimentare echilibrate. Supravegherea este realizata prin masuratori regulate ale inaltimii si greutatii copilului si prin compararea lor cu mediile statistice, transpunand datele pe curbe pentru o citire mai eficace.

Maturarea osoasa este evaluata doar in caz de anomalie a cresterii. varsta osoasa este criteriul cel mai folosit: pe o radiografie a mainii se noteaza numarul epifizelor (extremitatile oaselor lungi) si al oaselor scurte unde tesutul osos a inceput sa inlocuiasca cartilagiul. Comparatia cu un reper fotografic da varsta osoasa, adica varsta pe care ar trebui sa o aiba copilul in conformitate cu maturarea sa osoasa. In mod normal, aceasta varsta este egala cu varsta reala a copilului, dar poate pune in evidenta un avans sau o intarziere a cresterii osoase.

Maturarea pubertara este ultima etapa a dezvoltarii, care transforma copilul intr-un adolescent dotat cu capacitate de reproducere.

Citeste si despre:

Regimul de viata si dezvoltarea fizica intre 6 si 10 ani Cresterea si dezvoltarea normala a copilului Dezvoltarea psihosexuala a copilului Suportul parintilor pentru dezvoltarea optima a copilului cu autism Cresterea si dezvoltarea - Adolescenta Nutritia si alimentatia rationala la copil Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului
Cere sfatul medicului ×