Dextroza

glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic.

Sinonim: glucoza.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Dieta Bernstein

GHB

Medicamentele administrate in timpul sarcinii

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Esentialul despre dializa peritoneala

Benzodiazepine

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Intoleranta la fructoza

Carbohidratii care aduc beneficii dietei