Derivat nitrat

medicament utilizat in tratamentul angorului (anginei pectorale). Derivati nitrati sunt indicati fie in cursul crizelor de angor sub forma lor cu actiune rapida, fie in tratamentul de fond, de lunga durata, pentru a preveni recidivele, sub forma lor cu actiune prelungita. Ei mai sunt folositi in tratamentul de completare in cursul insuficientei cardiace, cronice sau acute (care provoaca un edem acut pulmonar).
Derivatii nitrati sunt contraindicati in caz de miocardiopatie obstructiva (afectiune a muschiului cardiac formand un sul in interiorul cavitatii ventriculare) si de glaucom (cresterea presiunii intraoculare).

In caz de criza, administrarea se face pe cale sublinguala (sub limba), sub forma de comprimate sau de pulverizatii. Tratamentul preventiv de fond face apel la calea orala sau chiar la calea transdermica, sub forma de "timbru" lipit pe piele timp de 24 de ore sau sub forma de pomada.
Derivatii nitrati pot provoca destul de frecvent dureri de cap, bufeuri de caldura si inrosiri cutanate, palpitatii sau chiar o scadere a tensiunii arteriale care declanseaza imediat o stare de rau si necesita o ajustare a dozelor. Administrarea lor continua si prelungita risca sa duca la un efect de toleranta si la o pierdere a eficacitatii, pe care o suspendare temporara a tratamentului o poate restabili.

Sinonim: nitroderivat.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Derivati Barbiturici

Efedra sinica

9 reguli pentru o inima sanatoasa

Endometrioza – cauza de infertilitate

Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor

Sindromul Opitz

Cum sa previi bolile de ficat

Iaurtul

Steroizii anabolizanti

MDMA (Ecstazy)