Corticosteroizi

Sunt un grup de medicamente folosite in tratamentul cancerului pentru reducerea tumorilor, tratarea eruptiilor cutanate, reactiilor alergice, bolilor autoimune, inflamatiilor, acumularii de lichid la nivelul creierului, diminuarea starilor de greata, dar si pentru stimularea apetitului.

Corticosteroizii apar in mod natural in organism. Sunt produsi de catre cortexul glandelor suprarenale (glande de mici dimensiuni situate in partea inferioara a spatelui, deasupra rinichilor). Unii corticosteroizi regleaza si echilibreaza fluidele din organism. Altii influenteaza nivelul de grasimi si zahar (glucoza). Intre hormonii sexuali, estrogen si testosteron si corticosteroizi exista o legatura chimica.

corticosteroizii sunt produsi artificial pentru a fi utilizati ca medicamente: creme, tablete, lichide, substante administrate intravenos, etc. Multi dintre noi suntem deja familiarizati cu hidrocortizonul, un corticosteroid care se poate gasi in doze mici in anumite creme eliberate fara prescriptie medicala. Corticosteroizii sunt folositi mai ales in tratamentul cancerului, leucemiei la adulti, leucemiei acute la copii, mielomului multiplu, cancerului de prostata in stadiu avansat, inflamatiilor de la nivelul creierului si ale coloanei vertebrale, amelioreaza greata si varsaturile si imbunatatesc apetitul. Deseori in vorbirea uzuala este folosit termenul prescurtat, "steroizi".

Citeste si despre:

Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, alergii medicamentoase, alimentare si alergii la veninul insectelor (simptome si tratament) Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Uveitele - cauze, simptome, tratament Arterita temporala Alergia la antiperspirant si deodorant Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii Aftele si sanatatea dentara Corpul tau: tot ce nu stii despre el!
Cere sfatul medicului ×