Cancer de vagin (al vaginului)

Cancer ce afecteaza vaginul. Este o tumora foarte rara fiind pusa in evidenta prin sangerari sau pierderi vaginale. Este confirmat prin biopsia fragmentelor din zonele suspecte, analizate la microscop.

Tipuri - Cancer care afecteaza vaginul sub forma unui carcinom epidermoid (cancer al epiteliului) sau al unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular). Cancerele secundare ale vaginului corespund unor metastaze, de cele mai multe ori ale unor cancere: al vulvei, al colului uterin sau al ovarului.
O forma particulara a cancerului de vagin a fost semnalata la fetele ale caror mame, in timpul sarcinii, au luat dietilsilbestrol (estrogen destinat prevenirii avorturilor si hemoragiilor obstetricale). Dietisilbestrolul nu mai este comercializat incepand cu anul 1977.

Tratament si prevenire - Tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical, asociat cu fizioterapia. Femeile care au fost tratate pentru un cancer al vulvei, al colului uterin sau al ovarului trebuie sa se supuna unei supravegheri generale regulate, precum si unei supravegheri ginecologice. Fetele ale caror mame au luat dietilsilbestrol in timpul sarcinii trebuie sa fie supravegheate prin examinare anuala pe plan ginecologic pe toata durata vietii lor sexuale.

Sinonim: cancer vaginal.

Citeste si despre:

Cancerul vaginal

Boli ale aparatului genital feminin - generalitati (vaginita, metrita, anexita)

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Screeningul cancerului endometrial

Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman

Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

Cancerul endometrial

Profilaxia cancerului de col uterin

Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia)