Botulism

Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetilcolina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste).

Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave: encefalita, paralizie musculara, tulburari cardiace, chiar moartea subita.
Tratamentul este pur simptomatic si impune adesea spitalizarea cu supravegherea deglutitiei, respiratiei si starii cardiace. In general, este recomandata injectarea de ser antibotulinic. Boala regreseaza in general lent, in cateva saptamani.

Aceasta se bazeaza pe respectarea scrupuloasa a regulilor de pregatire alimentara si de taiere a animalelor. Conservele dubioase (capacul bombat, miros suspect) trebuie sa fie aruncate si neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 1200C este o masura de igiena eficace, deoarece distruge toxina.

Citeste si despre:

Botulismul

Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum

Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament

Preparatele injectabile cu botox

Tot ce trebuie sa stiti despre botox

Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Alerta in bolile transmisibile - OMS 883

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Spasmul esofagian

Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata