Aderenta

Tesut fibros care se dezvolta in cavitatile seroase, in urma unei infectii sau interventii chirurgicale, unind organe care in mod normal sunt separate. Unire anormala a doua tesuturi sau doua organe alaturate printr-un tesut conjunctiv.
Aderentele pot fi cauzate de o anomalie congenitala (aderenta preputului la gland, in fimoza) sau pot sa rezulte dintr-o ranire ori dintr-o arsura. Aderentele interne afecteaza cel mai des membranele seroase care captusesc viscerele si cavitatile toracica si abdominala. Ele pot constitui, de altfel, originea unor dureri (aderenta intre ovar sau trompa uterina si apendice), unei perforatii (aderenta veziculara la colon, responsabila de un ileus biliar), unei ocluzii intestinale (aderenta peritoneala din cauza unei peritonite sau a unei interventii chirurgicale).
In principal, se opereaza aderentele care antreneaza o sterilitate (aderenta trompelor uterine cauzata de sechele de salpingita) sau o ocluzie intestinala.

Citeste si despre:

Cum sa previi si sa gestionezi aderentele abdominale Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare Cauzele ridurilor Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Fibroza chistica (Mucoviscidoza) - Screeningul purtatorilor de anomalii genetice Fibroza chistica sau mucoviscidoza Tartrul si detartrajul Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Laparoscopia Incrustatia ceramica versus obturatia fizionomica
Cere sfatul medicului ×