Acid folic

Acidul folic, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor.

Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic.

Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (cauzate de prezenta unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de medicamente cu activitate antifolica. Principala manifestare a carentei in acid folic este o varietate de anemie macrocitara zisa megaloblastica. Atunci este prescris ca medicament acidul folic cu administrare pe cale orala (sau, adesea, derivatul sau, acidul folinic, pe cale injectabila).

Sinonim: Vitamina B9.

Citeste si despre:

Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12

Anemia prin deficit de acid folic

Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale

Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale

Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii

Telina: beneficii asupra sanatatii

Complexul vitaminic B - rol si alimentatie

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

Dieta de dinainte de procreere

Cum sa mancati mai multe legume verzi