expertiza

Parkinson

Postata de GRISA cu 12 ani in urma.

buna ziua,
Este posibil ca un bolnav de Parkinson si alte afectiuni,pentru incadrarea in gradul 1 de invaliditate , trebuie sa fie imobilizat la pat?Adica, daca nu mai poate sa mearga nici intrun fel, abia atunci i se acorda gradul 1 ? Boala Parkinson afecteaza numai picioarele de se pune atata accent pe mers? Intepenirea totala, crampele musculare care sunt cumplite, rigiditatea musculara (gat,spate,abdomen,maini,picioare) care si ea este naucitoare, dureri de cap,ameteli,constipatii,disfunctii urinare si sexuale, tremurat, amortire,noduri in gat(cand muschii gatului devin rigizi} tulburari respiratorii , tulburari de somn,tulburari depresive etc. nu trebuie sa le aiba in vedere medicul expert al asigurarilor sociale si pe aceste simptome? In momentele de criza normal ca stai la pat, insa mai sunt momente cand poti sa mai faci cativa pasi. Asta nu inseamna ca poti trai independent fata de alta persoana. Sunt multe lucruri care nu le poti face singur, ac***a nevoie de o alta persoana pentru ajutor. Oare medicul expert nu a facut exces de zel,cand ia spus unui bolnav venit la expertiza medicala, ca nu poate fi incadrat la gradul 1 de invaliditate ,intrucat nu este imobilizat total la pat ? Chiar asa sa fie noile reglementari ,numai bolnavii netransportabili sa aiba dreptul la ajutorul unei alte persoane? As dori sa stiu , ce ''diagnostic clinic'' este trecut pentru parkinson -gradul 1 de invaliditate, in cartile de specialitate?
Multumesc!

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

Dr. Cristian Irina

acum 12 ani

diagnosticul clinic este cel stabilit de medicul neurolog, adica de Boala Parkinson. Incadrarea gradului de handicap il face doar medicul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
conform paginii web a ministerului sanatatii:
''În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
1. de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
2. de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
3. de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă''"

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Incontinenta urinara in boala Parkinson Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson Parkinson Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Legatura dintre Parkinson si dementa

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua